Børneorm

Det afgørende er hurtig behandling

Børneorm kan forårsage en mild tarminfektion, men de værste gener kan være kløe omkring endetarm om aftenen og natten. Det giver urolig søvn, uro og irritation (men det behøver nu ikke altid at være tilfældet).

Smitteveje

Man smittes ved at spise ormeæg som vandrer nedad i tarme og klæber deres æg fast omkring endetarmsåbning. Det klør og når barnet klør sig får man æg på fingrene og under negle, hvorved æg med hænderne kan føres til munden. Indirekte smitte gennem tøj, sengetøj og lignende.

Inkubationstid

Umiddelbart efter orme er klæbet fast til endetarmsåbning, men de overlever kun få dage der. Ormene cyklus varer 4-6 uger. Det kan faktisk tage måneder før infektion erkendes.

Smittetid

Børn kan smitte sig selv og andre, lige så længe som der findes befrugtede ormehunner, som kan lægge æg.

Tilbage i Sydbyen

Barnet skal i behandling straks man bliver opmærksom på ormene, og skal opholde sig hjemme, når de sættes i behandling på grund af eventuelle bivirkninger. Der er ikke retningslinjer for hvor længe barnet skal blive hjemme.

Det afgørende er hurtig behandling, fordi antallet af smittekilder derved bliver reduceret. Forebyggelse er omhyggelig personlig hygiejne, især håndvask og neglerensning før spisning, deltagelse i madlavning med videre. Æg i for eksempel sengetøj bliver dræbt ved temperaturer over 55 grader. Det er i øvrigt særdeles vigtigt, at institutionen bliver informeret hurtigt, så vi kan være ekstra opmærksomme på hygiejnen.