Hånd, fod og mundsygdom

Sygdommen findes kun hos mennesker

Det er en mild virusinfektion. Barnet får blærer på hænder, fødder og i munden. Nogle børn får ganske let feber, hovedpine og er forkølet. Sygdommen varer en uge og kræver ingen behandling.

Sygdommen er ganske ufarlig og barnet vil almindeligvis være ganske upåvirket af sygdommen. De fleste børn få ganske let feber, hovedpine, tynd mave og en forkølelse et par dage før udslættet.

Udslættet ses på hænder og fødder som 2-4 millimeter aflange blærer, der er omgivet af en rød ring. Især på hælene og omkring neglerandene ses blærer. I munden optræder der blærer som hurtigt brister og bliver til sår. Blærerne i munden er generende, især når barnet drikker eller spiser, så kan det svie.

Varighed

Varer en god uges tid. Behandling hjemme: Har barnet feber skal det være letpåklædt og opholde sig i et køligt rum for at få temperaturen til at falde. Barnet skal have rigeligt at drikke da det mister væske, når det har feber. Barnet behøver ikke at ligge i sengen.

Smitte

Sygdommen er meget smitsom. Den smitter først og fremmest fra afføring til hænder og derefter til de andre børn, men kan også smitte gennem hoste og nys. Der går 3-6 dage fra barnet har været udsat for smitte, til det bliver sygt.

Tilbage i Sydbyen

Da sygdommen er meget smitsom og barnet smitter lang tid før det bliver sygt, er det ikke muligt at hindre spredning af sygdommen. Typisk vil mange børn på en gang blive smittet med sygdommen. Barnet holdes hjemme til det er rask, hvilket vil sige når barnet er feberfri og der er tørre skorper på blærer.

Siden er sidst opdateret 29. oktober 2018